A Mohácsi Vasöntöde igen sokat tett a múltban, és tesz a jelenben is a környezetvédelemért. A folyamatos beruházásoknak köszönhetően a munkakörülmények javítása mellett jelentősen javult a cég környezetvédelmi helyzete is.

golyakA környezetvédelem mindig fontos szerepet töltött be a gyár életében, de tervszerűen, céltudatosan csak a 80-as évek elejétől kezdve foglalkoztak vele.
Az 1970-es évek közepétől a levegőszennyező, és zajkisugárzó hatások elsősorban a gyár fekvése miatt kaptak jelentőséget. Az 1894-ben alapított gyár környezetre káros hatásai a termelés növekedésével együtt növekedtek, és ezzel párhuzamosan a vállalat környéke lakóövezetté nőtte ki magát, a gyárat teljesen körbeépítették. A beruházások fő célja az volt, hogy a gyár tevékenységéből fakadó környezetre káros hatásokat – az időközben megjelent környezetvédelmi előírásoknak megfelelően – mérsékelje.

Íme néhány példa az olyan beruházásokra, melyek a fenti elképzelésekenek megfelelően csökkentették a környezetre káros anyagok kibocsátását, valamint mérsékelték a zajszintet, és emellett jelentősen javították a munkakörülményeket is.

1974-ben gépesítették a homok-előkészítést. A kompresszor korszerűsítése GISAC rendszerű nedves porleválasztók telepítése, melyek jelentősen redukálták az emissziós szinteket Hangárnyékoló fal telepítése az északi telekhatáron 1988-ban gépesítették a kupoló kemencék adagelőkészítését, csökkentve az anyagmozgatásból eredő zajt.
Csökkent a homokelőkészítő üzem, a kompresszor üzem, és a nedves porleválasztó berendezések zajszintje.
A fentiek csupán kiragadott példák a cég környezetvédelmi erőfeszítéseinek sorából, de jól tükrözi azt a kiemelkedő fontosságot, amit a környezetvédelemnek tulajdonít a gyár vezetése, és dolgozói.

A jövőben is jelentős környezetvédelmi beruházások biztosítják majd, hogy megfeleljenek az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak, és szabványoknak, hiszen a dolgozók és a környéken lakók egészségének védelme, nyugalmának biztosítása, valamint a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentése mindannyiunk közös érdeke.