Föld feletti tűzcsap

Mohácsi föld feletti tűzcsap
Kitörésbiztos föld feletti tűzcsap
Mohácsi föld feletti tűzcsap
Rusztikus föld feletti tűzcsap
BUSO föld feletti tűzcsap
Öntvényházas és acélházas föld feletti tűzcsap. Települések közművesített vízhálózatába építve, elsősorban tűzvédelmi célokra szolgál, de felhasználható vízvételre, továbbá a vízhálózat átöblítésére és légtelenítésre is.
Vegye meg közvetlenül a gyártótól!

Alkalmazási terület:

Települések közművesített vízhálózatába építve, elsősorban tűzvédelmi célokra szolgál, de felhasználható vízvételre, továbbá a vízhálózat átöblítésére és légtelenítésre is. A termékkel érintkező emberi felhasználásra szánt víz hőmérséklete közegészségügyi szempontból 30°C-ot nem haladhatja meg.

Kivitel:

„Mohácsi „öntvényházas fix DN80 vagy DN100 A tipus – 2B kifolyással
„Mohácsi „ öntvényházas fix DN80 vagy DN100 B tipus – 2B kifolyással
„Mohácsi „öntvényházas fix DN80 vagy DN100 C tipus – 2B kifolyással
„Mohácsi „ öntvényházas fix DN100 A tipus – 2B és 1A kifolyással
„Mohácsi „ öntvényházas fix DN100 B tipus – 2B és 1A kifolyással
„Mohácsi „ öntvényházas fix DN100 C tipus – 2B és 1A kifolyással
„Kitörésbiztos” öntvényházas DN80 vagy DN100 A tipus – 2B kifolyással
„Kitörésbiztos” öntvényházas DN80 vagy DN100 B tipus – 2B kifolyással
„Kitörésbiztos” öntvényházas DN80 vagy DN100 C tipus – 2B kifolyással
„Kitörésbiztos” öntvényházas DN100 A tipus – 2B és 1A kifolyással
„Kitörésbiztos” öntvényházas DN100 B tipus – 2B és 1A kifolyással
„Kitörésbiztos”öntvényházas DN100 C tipus – 2B és 1A kifolyással
„BUSO” acélházas DN 80 A típus – 2B kifolyással
„BUSO” acélházas DN 80 B típus – 2B kifolyással      ÚJ TERMÉK
„BUSO” acélházas DN 80 C típus – 2B kifolyással
„Rusztikus” öntvényházas fix DN80 vagy DN100 A tipus – 2B kifolyással
„Rusztikus” öntvényházas fix DN80 vagy DN100 B tipus – 2B kifolyással
„Rusztikus” öntvényházas fix DN80 vagy DN100 C tipus – 2B kifolyással

Csatlakozások:

  • Alsó peremes csatlakozó karima mérete: MSZ EN 1092-2:2000, DN 80-PN 16; illetve DN 100-PN 16-nak megfelelő.
  • A 2 db ferdeállású kifolyónyílás: MSZ 1057 szabvány szerinti „B” méretű tűzoltó tömlő kapocstest csatlakozására alkalmas (NA 75-ös tömlő).

Működés, működtetés:

Földfeletti tűzcsaphoz rendszeresített tűzcsapkulccsal, vagy egyetemes kapocskulccsal balra forgatva nyit, jobbra forgatva zár. A tűzcsapkulcs alkalmas a kapocstest zárófedél és a dugasz eltávolítására is. A belső elzárószerkezet nyitásnál a vízlökést megakadályozza. A tűzcsap önműködő leeresztővel van ellátva, ami elzárás után a szelepház víztelenítő furatán keresztül a telepítéskor fagyhatár alá kialakítandó kavicságyba szivárogtatja a tűzcsapban maradt vizet. Megfelelő telepítés esetén így a téli lefagyástól védett, külön fagytalanítást nem igényel. Víztelenítési idő 2-5 perc a talaj, kavicságy tömörségétől függően, nyitott kifolyónyílásnál! A víztelenítés ellenőrzése a dugasz lecsavarásával is történhet. A kapocstest zárófedél csak a teljes leürítés után szorítható teljesen rá! Ugyanitt kiszívható a tűzcsapban maradt víz, ha a víztelenítő furat esetleg eltömődött. FIGYELEM: a tűzcsap csak teljesen nyitott, vagy teljesen zárt állapotban működik rendeltetésszerűen! Vízvételezés esetén, részben nyitott állapotban a víztelenítő furaton a tűzcsap folyamatosan szivárog.
Ipari telephelyre, forgalmas útszakara elsősorban a kitörés biztos vagy más néven biztonsági tűzcsap alkalmazása ajánlott. A tűzcsap esetleges kidöntése után a tűzcsap elzárószerkezete sértetlen marad, így megakadályozva a vízkiáramlást.
Főterekre, frekventált helyekre a díszes felsőrésszel gyártott tűzcsapjainkat kínáljuk.

Hidraulikai karakterisztika:

Az MSZ EN 14384 szabvány alapján:
  • Ff-80-00 : Kv = 202,4 a 2x65mm kifolyáson
  • Ff-100-00: Kv = 172,1 a 2x65mm kifolyáson
  • BFf-80-00 : Kv = 181,1 a 2x65mm kifolyáson
  • BFf-100-00: Kv = 150,5 a 2x65mm kifolyáson
  • MFf-100-00: Kv = 172,1 a 2x65mm kifolyáson
  • BUSO-80-00: Kv = 161,51 a 2x65mm kifolyáson

Főbb alkatrészek anyaga:

Erről részletes leírást a gyártmányismertetőben talál.

Karbantartási útmutató:

Az OTSZ szerint előírt kötelező karbantartások során a működési próba elvégzése során ellenőrizni kell a tömítettséget, valamint a teljes leürítést, melyet a tűzcsap oldalán elhelyezett dugasz kicsavarása után azon keresztül tehetünk meg. Rendellenesség esetén a fedél leszerelése után a tűzcsap belső szerkezete egyben kiemelhető anélkül, hogy a tűzcsapot ki kellene ásni. A termék nem eredményezheti az emberi fogyasztásra (pl. ivás és főzés céljából) szánt víz minőségromlását. A termék tisztítása/fertőtlenítése során használt vegyszerek bejelentésére/ nyilvántartásba vételére vonatkozóan a 201/2001. (X.25.) Kormányrendeletben, illetve a 38/2003. (VII.7) ESzCsM-FVM-KvVM együttes rendeletben leírtak a mérvadóak. Felszerelés után a használatba vétel előtt javasolt a termék átöblítése. Az átöblítés során nyert vizet ivóvízként, illetve ételkészítési céllal felhasználni nem javasoljuk.
Kitörésbiztos földfeletti tűzcsap: Az OTSZ szerint előírt kötelező karbantartások során a működési próba elvégzése során ellenőrizni kell a tömítettséget, valamint a teljes leürítést, melyet a tűzcsap oldalán elhelyezett dugasz kicsavarása után azon keresztül tehetünk meg. A tűzcsap felső része: a zárósapka és a fedél leszerelése után a belső szerkezet kiemelhető a vízhálózat lezárása és a törzs szétszerelése nélkül. FIGYELEM: ha a javítás során a felső rész belsejében lévő forgatórudazatot is szétszerelték alkatrészeire, akkor összeszerelés után a hosszmérete pontos beállítást igényel. Ennek hiányában gépjármű által okozott kidöntés esetén az orsó (BFF-80-27) megsérülhet! A tűzcsap alsó része: a 4db speciális kialakítású összekötőcsavar (BFF-80-50) kiszerelésével a felső rész leemelhető. A sárgaréz rögzítő csapszeget (BFF-80-51) eltávolítva és az orsótartót ütközésig balra forgatva a belső szerkezet egyben kiemelhető anélkül, hogy a tűzcsapot ki kellene ásni. Ez esetben a tűzcsapot a vízhálózatról le kell zárni. A termék nem eredményezheti az emberi fogyasztásra (pl. ivás és főzés céljából) szánt víz minőségromlását. A termék tisztítása/fertőtlenítése során használt vegyszerek bejelentésére/ nyilvántartásba vételére vonatkozóan a 201/2001. (X.25.) Kormányrendeletben, illetve a 38/2003. (VII.7) ESzCsM-FVM-KvVM együttes rendeletben leírtak a mérvadóak. Felszerelés után a használatba vétel előtt javasolt a termék átöblítése. Az átöblítés során nyert vizet ivóvízként, illetve ételkészítési céllal felhasználni nem javasoljuk.

Festés:

A földalatti és a föld feletti részek többrétegű időjárásálló epoxi festékrendszerrel védve, az OTSZ előírásait figyelembe véve. A belső öntvényfelületek az ÁNTSZ által bevizsgált és engedélyezett kétkomponensű epoxibevonattal felület kezelve.

Telepítés módja:

A közműhálózatba talpas-kétkarimás öntöttvas könyökidom (DN80 ill. DN100 QN idom) közbeiktatásával kerülhet beépítésre. A főnyomóvezetékből táplálkozó tűzcsapok elé megfelelő tolózárat is célszerű beépíteni. A talajszint fagyhatára alatt kavicságyat kell kialakítani a megfelelő víztelenítés érdekében. A tűzcsap szükséges hosszméretét úgy kell megválasztani, hogy a gyártói előírás szerint telepítve, annak felső kifolyócsonkjainak középvonal magassága a talajszinttől mérve 650 és 900 mm között legyen.

 

Kattintson ide a teljesítménynyilatkozatok letöltéséhez!

Árajánlatot kérek