Föld feletti tűzcsap

Öntvényházas és acélházas föld feletti tűzcsap. Települések közművesített vízhálózatába építve, elsősorban tűzvédelmi célokra szolgál, de felhasználható vízvételre, továbbá a vízhálózat átöblítésére és légtelenítésre is.
Vegye meg közvetlenül a gyártótól!

Alkalmazási terület:

Települések közművesített vízhálózatába építve, elsősorban tűzvédelmi célokra szolgál, de felhasználható vízvételre, továbbá a vízhálózat átöblítésére és légtelenítésre is. A termékkel érintkező emberi felhasználásra szánt víz hőmérséklete közegészségügyi szempontból 30°C-ot nem haladhatja meg.

Kivitel:

„Mohácsi „öntvényházas fix DN80 vagy DN100 A tipus – 2B kifolyással
„Mohácsi „ öntvényházas fix DN80 vagy DN100 B tipus – 2B kifolyással
„Mohácsi „öntvényházas fix DN80 vagy DN100 C tipus – 2B kifolyással
„Mohácsi „ öntvényházas fix DN100 A tipus – 2B és 1A kifolyással
„Mohácsi „ öntvényházas fix DN100 B tipus – 2B és 1A kifolyással
„Mohácsi „ öntvényházas fix DN100 C tipus – 2B és 1A kifolyással
„Kitörésbiztos” öntvényházas DN80 vagy DN100 A tipus – 2B kifolyással
„Kitörésbiztos” öntvényházas DN80 vagy DN100 B tipus – 2B kifolyással
„Kitörésbiztos” öntvényházas DN80 vagy DN100 C tipus – 2B kifolyással
„Kitörésbiztos” öntvényházas DN100 A tipus – 2B és 1A kifolyással
„Kitörésbiztos” öntvényházas DN100 B tipus – 2B és 1A kifolyással
„Kitörésbiztos”öntvényházas DN100 C tipus – 2B és 1A kifolyással
„BUSO” acélházas DN 80 A típus – 2B kifolyással
„BUSO” acélházas DN 80 B típus – 2B kifolyással      ÚJ TERMÉK
„BUSO” acélházas DN 80 C típus – 2B kifolyással
„Rusztikus” öntvényházas fix DN80 vagy DN100 A tipus – 2B kifolyással
„Rusztikus” öntvényházas fix DN80 vagy DN100 B tipus – 2B kifolyással
„Rusztikus” öntvényházas fix DN80 vagy DN100 C tipus – 2B kifolyással

Csatlakozások:

  • Alsó peremes csatlakozó karima mérete: MSZ EN 1092-2:2000, DN 80-PN 16; illetve DN 100-PN 16-nak megfelelő.
  • A 2 db ferdeállású kifolyónyílás: MSZ 1057 szabvány szerinti „B” méretű tűzoltó tömlő kapocstest csatlakozására alkalmas (NA 75-ös tömlő).

Működés, működtetés:

Földfeletti tűzcsaphoz rendszeresített tűzcsapkulccsal, vagy egyetemes kapocskulccsal balra forgatva nyit, jobbra forgatva zár. A tűzcsapkulcs alkalmas a kapocstest zárófedél és a dugasz eltávolítására is. A belső elzárószerkezet nyitásnál a vízlökést megakadályozza. A tűzcsap önműködő leeresztővel van ellátva, ami elzárás után a szelepház víztelenítő furatán keresztül a telepítéskor fagyhatár alá kialakítandó kavicságyba szivárogtatja a tűzcsapban maradt vizet. Megfelelő telepítés esetén így a téli lefagyástól védett, külön fagytalanítást nem igényel. Víztelenítési idő 2-5 perc a talaj, kavicságy tömörségétől függően, nyitott kifolyónyílásnál! A víztelenítés ellenőrzése a dugasz lecsavarásával is történhet. A kapocstest zárófedél csak a teljes leürítés után szorítható teljesen rá! Ugyanitt kiszívható a tűzcsapban maradt víz, ha a víztelenítő furat esetleg eltömődött. FIGYELEM: a tűzcsap csak teljesen nyitott, vagy teljesen zárt állapotban működik rendeltetésszerűen! Vízvételezés esetén, részben nyitott állapotban a víztelenítő furaton a tűzcsap folyamatosan szivárog.
Ipari telephelyre, forgalmas útszakara elsősorban a kitörés biztos vagy más néven biztonsági tűzcsap alkalmazása ajánlott. A tűzcsap esetleges kidöntése után a tűzcsap elzárószerkezete sértetlen marad, így megakadályozva a vízkiáramlást.
Főterekre, frekventált helyekre a díszes felsőrésszel gyártott tűzcsapjainkat kínáljuk.

Hidraulikai karakterisztika:

Az MSZ EN 14384 szabvány alapján:
  • Ff-80-00 : Kv = 202,4 a 2x65mm kifolyáson
  • Ff-100-00: Kv = 172,1 a 2x65mm kifolyáson
  • BFf-80-00 : Kv = 181,1 a 2x65mm kifolyáson
  • BFf-100-00: Kv = 150,5 a 2x65mm kifolyáson
  • MFf-100-00: Kv = 172,1 a 2x65mm kifolyáson
  • BUSO-80-00: Kv = 161,51 a 2x65mm kifolyáson

Főbb alkatrészek anyaga:

Erről részletes leírást a gyártmányismertetőben talál.

Karbantartási útmutató:

Az OTSZ szerint előírt kötelező karbantartások során a működési próba elvégzése során ellenőrizni kell a tömítettséget, valamint a teljes leürítést, melyet a tűzcsap oldalán elhelyezett dugasz kicsavarása után azon keresztül tehetünk meg. Rendellenesség esetén a fedél leszerelése után a tűzcsap belső szerkezete egyben kiemelhető anélkül, hogy a tűzcsapot ki kellene ásni. A termék nem eredményezheti az emberi fogyasztásra (pl. ivás és főzés céljából) szánt víz minőségromlását. A termék tisztítása/fertőtlenítése során használt vegyszerek bejelentésére/ nyilvántartásba vételére vonatkozóan a 201/2001. (X.25.) Kormányrendeletben, illetve a 38/2003. (VII.7) ESzCsM-FVM-KvVM együttes rendeletben leírtak a mérvadóak. Felszerelés után a használatba vétel előtt javasolt a termék átöblítése. Az átöblítés során nyert vizet ivóvízként, illetve ételkészítési céllal felhasználni nem javasoljuk.
Kitörésbiztos földfeletti tűzcsap: Az OTSZ szerint előírt kötelező karbantartások során a működési próba elvégzése során ellenőrizni kell a tömítettséget, valamint a teljes leürítést, melyet a tűzcsap oldalán elhelyezett dugasz kicsavarása után azon keresztül tehetünk meg. A tűzcsap felső része: a zárósapka és a fedél leszerelése után a belső szerkezet kiemelhető a vízhálózat lezárása és a törzs szétszerelése nélkül. FIGYELEM: ha a javítás során a felső rész belsejében lévő forgatórudazatot is szétszerelték alkatrészeire, akkor összeszerelés után a hosszmérete pontos beállítást igényel. Ennek hiányában gépjármű által okozott kidöntés esetén az orsó (BFF-80-27) megsérülhet! A tűzcsap alsó része: a 4db speciális kialakítású összekötőcsavar (BFF-80-50) kiszerelésével a felső rész leemelhető. A sárgaréz rögzítő csapszeget (BFF-80-51) eltávolítva és az orsótartót ütközésig balra forgatva a belső szerkezet egyben kiemelhető anélkül, hogy a tűzcsapot ki kellene ásni. Ez esetben a tűzcsapot a vízhálózatról le kell zárni. A termék nem eredményezheti az emberi fogyasztásra (pl. ivás és főzés céljából) szánt víz minőségromlását. A termék tisztítása/fertőtlenítése során használt vegyszerek bejelentésére/ nyilvántartásba vételére vonatkozóan a 201/2001. (X.25.) Kormányrendeletben, illetve a 38/2003. (VII.7) ESzCsM-FVM-KvVM együttes rendeletben leírtak a mérvadóak. Felszerelés után a használatba vétel előtt javasolt a termék átöblítése. Az átöblítés során nyert vizet ivóvízként, illetve ételkészítési céllal felhasználni nem javasoljuk.

Festés:

A földalatti és a föld feletti részek többrétegű időjárásálló epoxi festékrendszerrel védve, az OTSZ előírásait figyelembe véve. A belső öntvényfelületek az ÁNTSZ által bevizsgált és engedélyezett kétkomponensű epoxibevonattal felület kezelve.

Telepítés módja:

A közműhálózatba talpas-kétkarimás öntöttvas könyökidom (DN80 ill. DN100 QN idom) közbeiktatásával kerülhet beépítésre. A főnyomóvezetékből táplálkozó tűzcsapok elé megfelelő tolózárat is célszerű beépíteni. A talajszint fagyhatára alatt kavicságyat kell kialakítani a megfelelő víztelenítés érdekében. A tűzcsap szükséges hosszméretét úgy kell megválasztani, hogy a gyártói előírás szerint telepítve, annak felső kifolyócsonkjainak középvonal magassága a talajszinttől mérve 650 és 900 mm között legyen.

 

Kattintson ide a teljesítménynyilatkozatok letöltéséhez!

Árajánlatot kérek