Föld alatti tűzcsap

Öntvényházas föld alatti tűzcsap. Települések közművesített vízhálózatába építve, elsősorban tűzvédelmi célokra szolgál, de felhasználható vízvételre, továbbá a vízhálózat átöblítésére és légtelenítésre is.
Vegye meg közvetlenül a gyártótól!

Alkalmazási terület:

Települések közművesített vízhálózatába építve, elsősorban tűzvédelmi célokra szolgál, de felhasználható vízvételre, továbbá a vízhálózat átöblítésére és légtelenítésre is. A termékkel érintkező emberi felhasználásra szánt víz hőmérséklete közegészségügyi szempontból 30°C-ot nem haladhatja meg.

Telepítés módja:

A közműhálózatba talpas-kétkarimás öntöttvas könyökidom (DN80 QN idom) közbeiktatásával kerül beépítésre. A főnyomóvezetékből táplálkozó tűzcsapok elé megfelelő éktolózárat is célszerű helyezni. A tűzcsap kulcs és kifolyócsonk takarását talajszint alatti tűzcsapszekrény biztosítja.

Kivitel:

Megnevezés                                                                              Cikkszám
ÖNTVÉNYSAPKÁS FÖLDALATTI TŰZCSAP                   M21-80-00A 1 m
ÖNTVÉNYSAPKÁS FÖLDALATTI TŰZCSAP                   M21-80-00A 1,25 m
ÖNTVÉNYSAPKÁS FÖLDALATTI TŰZCSAP                   M21-80-00A 1,5 m
MŰSZAKI GUMISAPKÁS FÖLDALATTI TŰZCSAP           M21-80-00A 1 m
MŰSZAKI GUMISAPKÁS FÖLDALATTI TŰZCSAP           M21-80-00A 1,25 m
MŰSZAKI GUMISAPKÁS FÖLDALATTI TŰZCSAP           M21-80-00A 1,5 m

Csatlakozások:

Alsó peremes csatlakozó karima mérete: EN 1092:2000, DN 80-PN 16; illetve DN 100-PN 16-nak megfelelő. Vízvételi kifolyócsonk:
átmérő: 80mm
csatlakozás: különleges trapéz menet, Tr.105x6d2, (MSZ 9772)

Működés, működtetés:

Négylapú 27mm-es földalatti tűzcsap kulccsal (MSZ 9771/3), balra forgatva: nyit, jobbra forgatva: zár. A belső elzáró szerkezet a nyitásnál és zárásnál a vízlökést megakadályozza. A DN80-as keresztmetszetet teljesen nyitott állapotban biztosítja. A tűzcsap önműködő leeresztővel van ellátva, ami elzárás után a szelepház víztelenítő furatán keresztül a telepítéskor kialakítandó kavicságyba szivárogtatja a tűzcsapházban maradó vizet. Így a téli lefagyástól védett, külön fagytalanítást nem igényel. Víztelenítési idő 2-4,5 perc a talaj, kavicságy tömörségétől függően. FIGYELEM: a víztelenítő furat csak a tűzcsap teljesen nyitott állapotában záródik el!
Hidraulikai karakterisztika:
Az MSZ EN 14339 szabvány alapján: NA80 : Kv = 85,6 az 1x65mm kifolyáson Ha a tűzcsapon mért bemenő és kimenő nyomások különbsége 1bar, a fenti értékek m3/h-ban értendők.

Főbb alkatrészek anyaga:

  • Öntöttvas (EN-GJL-200 MSZ EN 1560:2000): tűzcsapház, szelepház, szeleptest, zárósapka, fedél, kulcs, hordlap, szárnyasanya ház, vascsatlakozó
  • Sárgaréz: orsó, menetes persely
  • Bronz Vöt.5: kifolyócsonk
  • Gumi: tömítések, tömítőgyűrű
  • Műanyag: persely, vállaspersely, zárósapka

Vízvétel:

A kifolyócsonkra szerelt és a tűzoltó tömlők csatlakozására alkalmas állványcső segítségével (MSZ 9772).

Karbantartási útmutató:

Az OTSZ szerint előírt kötelező karbantartások során a működési próba elvégzése során ellenőrizni kell a tömítettséget, valamint a teljes leürítést. A fedél leszerelése után a tűzcsap belső szerkezete egyben kiemelhető anélkül, hogy a tűzcsapot ki kellene ásni. A termék nem eredményezheti az emberi fogyasztásra (pl. ivás és főzés céljából) szánt víz minőségromlását. A termék tisztítása/fertőtlenítése során használt vegyszerek bejelentésére/ nyilvántartásba vételére vonatkozóan a 201/2001. (X.25.) Kormányrendeletben, illetve a 38/2003. (VII.7) ESzCsM-FVM-KvVM együttes rendeletben leírtak a mérvadóak. Felszerelés után a használatba vétel előtt javasolt a termék átöblítése. Az átöblítés során nyert vizet ivóvízként, illetve ételkészítési céllal felhasználni nem javasoljuk.

Festés:

A földalatti részek korroziógátló festékrendszerrel védve, az OTSZ előírásait figyelembe véve. A belső öntvényfelületek az ÁNTSZ által bevizsgált és engedélyezett kétkomponensű epoxibevonattal felület kezelve.

Árajánlatot kérek